Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Γεύσεις

Ιστορία: Αυτό το γλυκό το κερνούσαν όταν τελείωνε η καπνοπαραγωγική διαδικασία (δηλ. μετά το τέλος του πασταλιού) για να ευχαριστήσουν όσους βοήθησαν στην επεξεργασία του καπνού. Συνηθίζονταν το παστάλι να διαρκεί σχεδόν όλο το χειμώνα και να βοηθάνε σε νυχτέρια οι συγγενείς και οι γείτονες.

Υλικά:

alt½ κιλό χονδρό σιμιγδάλι

250 γραμμ. ελαιόλαδο

750 γραμμ. ζάχαρη

1,250 λίτρα νερό

100 γραμμ. σταφίδα ξανθιά

 

altΤρόπος παρασκευής: Σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, βάζοντάς το στη φωτιά μέχρι να κάψει λίγο το λάδι και έπειτα ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρντίζουμε μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντάς το συνεχώς. Στη συνέχεια σε μια κούπα ρίχνουμε το νερό και λιώνουμε μέσα τη ζάχαρη. Αφού καβουρντιστεί το σιμιγδάλι, ρίχνουμε το νερό με τη λιωμένη ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε. Σε 5’ ρίχνουμε τη σταφίδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αφού το βγάλουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 10’ ώστε να φουσκώσει. Έπειτα του δίνουμε τη φόρμα που επιθυμούμε και το σερβίρουμε. Μπορούμε να βάλουμε και κανέλα, είτε πασπαλίζοντας την από πάνω, είτε διαλύοντας την στο ζαχαρόνερο.