Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εκδίδει για το έτος 2024 και για 13η χρονιά ημερολόγιο τοίχου, με θέμα «Τα σημαντικά μνημεία και οι σημαίνοντες τοπικοί μας πόροι».
Η κληρονομιά ως έννοια περικλείει το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, όπου εμπεριέχονται τοπία, ιστορικοί τόποι, τοποθεσίες, δομημένο περιβάλλον, βιοποικιλία, συλλογές, συνεχιζόμενες πολιτιστικές βιωματικές πρακτικές.
Στην ιστορική τους διαδρομή οι κοινότητές μας από την οριοθέτηση του χώρου τους με τελετουργίες συνυφασμένες με συγκεκριμένες μαγικοθρησκευτικές αντιλήψεις για τον κόσμο και τη φύση, διαμόρφωναν τις πολιτισμικές αξίες τους. Έτσι, μας κληροδοτήθηκαν μύθοι, ιστορίες και εικόνες που μας ενώνουν με τους ανθρώπους κάθε εποχής και ο συμβολισμός των οποίων έχει γονιμοποιήσει εκφράσεις, εκφάνσεις, χώρους...
Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη (στις 17/8/2023) η οποία έκανε αποδεκτή την από 7 Απριλίου 2023 γνωμοδότηση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής και το δρώμενο των Μπαμπούγερων Καλής Βρύσης Δράμας, εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Το δρώμενο τελείται στην Καλή Βρύση Δράμας, στις 6-7 και 8 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο. Μέλη της κοινότητας, με ζωόμορφες μεταμφιέσεις, ζωσμένα με κουδούνια στη μέση τους και με προσωπίδα στο κεφάλι, κυκλοφορούν στο χωριό τραγουδώντας και χορεύοντας. Η κορύφωση του δρώμενου είναι στις 8 Ιανουαρίου με την αναπαράσταση σατυρικού γάμου. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο συλλογικής μνήμης και ταυτότητας της κοινότητας.
Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εκδίδει για το έτος 2023 και για 12η χρονιά ημερολόγιο τοίχου, που το αφιερώνει στα «θρησκευτικά μνημεία του τόπου μας».
Στην περιοχή μας σώζονται πολλές μεταβυζαντινές εκκλησίες που χρονολογούνται από το 1815 και ύστερα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, επίσης διασώζονται αρχιτεκτονικά μέλη και παλαιότερων κτισμάτων από τον 5ο αιώνα. Ως μνημεία αποτελούν έκφραση των ιστορικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, που αποτελούν σημαντικές μαρτυρίες για τη νεότερη ιστορία μας, την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, ζωγραφική και ξυλογλυπτική τέχνη. Ομοίως και πολλά σημαίνοντα προσκυνήματα, σπήλαια, αρχαιολογικοί και εκκλησιαστικοί τόποι, που διαδραμάτισαν και συνέβαλαν το καθένα ξεχωριστά στην προστασία της πίστης, το σεβασμό του περιβάλλοντος...
Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη (στις 7/2/2022), το εθιμικό δρώμενο των Αράπηδων Μοναστηρακίου Δράμας, εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Η επιτέλεση του εθίμου των Αράπηδων αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για το Μοναστηράκι με ιδιαίτερη σημασία για τη διατήρηση της αίσθησης της κοινής καταγωγής, της ιστορίας και της ταυτότητας της κοινότητας. Τελείται την ημέρα των Θεοφανείων με σκοπό «την καλή χρονιά και την καλή σοδειά», ενώ η διαφύλαξη του εθίμου βασίζεται στη συμμετοχή των νέων. Οι «Αράπηδες» είναι μια ομάδα νέων ανδρών μεταμφιεσμένων με μαύρες κάπες και ψηλές οξυκόρυφες μάσκες από γιδοπροβιές, κουδούνια στη μέση και ξύλινο σπαθί στα χέρια. Συνοδευόμενοι από τους, επίσης, μεταμφιεσμένους «Παππούδες», «Γκιλίγκες»...
Κοινή συνέντευξη τύπου για τα λαϊκά δρώμενα του δωδεκαημέρου στο νομό Δράμας, που πραγματοποιούνται από τις 5 έως τις 8 Ιανουαρίου, παραχώρησαν την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου κ. Γιάννης Παπουτσής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης κ. Αθανάσιος Παλλικάρης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παγονερίου κ. Δημήτρης Μόνιος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρουσαίων κ. Βάσω Ηλιάδου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργων κ. Γιάννης Τσαούσης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου κ. Αναστάσιος Λαγός.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του...
Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εκδίδει για το έτος 2020 και για 11η συνεχή χρονιά ημερολόγιο τοίχου, που το αφιερώνει στον «παραδοσιακό γάμο στη Δράμα».
Ο Γάμος παραμένει ακόμη και σήμερα ζωτικός θεσμός για τις τοπικές μας κοινωνίες, προσδιορίζει δε την κοινωνικά αναγνωρισμένη ένωση δύο αλλόφυλων προσώπων επισφραγίζοντας τη νόμιμη γενετήσια ένωση η οποία οδηγεί στη δημιουργία μιας οικογένειας.
Το όλο τελετουργικό την παλιότερη εκείνη εποχή δεν αποσκοπούσε τόσο στην αισθητοποίηση της ψυχικής ένωσης των παντρεμένων αλλά ήταν προσανατολισμένο στην υλική ευημερία της οικογένειας και την γονιμότητα της γυναίκας.
Ήταν ένα σημαντικό γεγονός, ένα ορόσημο ζωής των δύο ανθρώπων που πολύ πιθανόν να μην γνωρίζονταν και ακόμη ούτε καν να είχαν ιδωθεί αν κατάγονταν από διαφορετικά χωριά.
Έσβησε η αχτίδα φωτός του Ιστορικού και πολιτισμικού μας κεφαλαίου.
Χάθηκε για πάντα η γλυκιά και μελωδική φωνή του άσκαυλου, της γκάιντας από την Καλή Βρύση Δράμας. Ο τελευταίος αυτοδίδακτος γκαϊντατζής, ο Κόττας Δημήτρης, δεν είναι πια μαζί μας, έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο στις 26 Μαρτίου, 93 ετών.
Επήγε να συναντήσει τη «ζυγιά» του στη γκάιντα, τον Δημήτρη Μπούτιο, ο οποίος μόλις πριν 13 ημέρες μας είχε κι αυτός αποχαιρετήσει.
Η ιστορική μουσική μας συνέχεια από το απώτατο παρελθόν διακόπηκε αιφνίδια. Το ρολόι της τοπικής μας Ιστορίας σταμάτησε και μαζί μ’ αυτό έχει σταματήσει το μυαλό μας.
Οι φωνές αυτές της ιστορικής γεφύρωσης, της υπέρβασης και του πολιτιστικού εξορθολογισμού δεν θα ακουστούν ποτέ πιά.
Στις 16 Ιανουαρίου 1992 και πριν ξεσπάσει το περιώνυμο «Μακεδονικό», οι λύρες (Τουλούμης Γιώργος και...
Κοινή συνέντευξη τύπου για τα λαϊκά δρώμενα του δωδεκαημέρου στο νομό Δράμας, που πραγματοποιούνται από τις 5 έως τις 8 Ιανουαρίου, παραχώρησαν την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ανάργυρος Πατακάκης και ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου κ. Γιάννης Παπουτσής, η Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης κ. Ελισάβετ Χαριζάνη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παγονερίου κ. Δημήτρης Μόνιος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρουσαίων κ. Βάσω Ηλιάδη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργων κ. Ηλίας Τσάννης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου κ. Κωνσταντίνος Δεβρίκης.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του...
Το «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» εκδίδει για το έτος 2019 και για 10η συνεχή χρονιά ημερολόγιο τοίχου, που το αφιερώνει «στους χορούς της Δράμας». Οι χοροί αυτοί, που κατέχουν κεντρική θέση στην κοινωνική ζωή των χωριών μας, ως μορφές κινητικής έκφρασης στις πολιτιστικές ατμόσφαιρες και ως συστήματα επικοινωνίας βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση όχι μόνο με τα δρώμενα της ανθρώπινης παρουσίας, αλλά και με τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα, καθώς είναι ένα από τα βασικά εκείνα χαρακτηριστικά στοιχεία και είδη μύησης στη συνέχειά μας. Σε αυτήν τη μύηση της συνέχειας εντρυφούμε και επιδιώκουμε να της δώσουμε βάθος και διάρκεια.
Ο Ίων Δραγούμης επισημαίνει αποκαλυπτικά: «Πήγαινε λοιπόν στα δημοτικά τραγούδια, στη δημοτική τέχνη και στη χωριάτικη λαϊκή ζωή για να βρεις τη γλώσσα σου και την ψυχή...
Η Γενική Συνέλευση του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας δηλώνει πως ανησυχεί βαθύτατα για τις τελευταίες εξελίξεις και πολιτικές διεργασίες της επισπεύδουσας διαπραγμάτευσης εξαιτίας της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων που διεξάγονται, και θέλει να λάβει επίσημη θέση - όπως οι περισσότεροι φορείς της χώρας -και να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να χρησιμοποιείται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας ή παράγωγά της από την ΠΓΔΜ.
Το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ συνδέεται με την ανάγκη να εξαλειφθούν οι κάθε είδους αλυτρωτικές εξαγγελίες και συμπεριφορές προκειμένου να διασφαλισθεί, σε μόνιμη και διαρκή βάση, ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων, η περιφερειακή σταθερότητα και η σχέση καλής γειτονίας.
Όλοι εμείς που απαρτίζουμε τη Γ.Σ. αισθανόμαστε την τιμή και την ευθύνη να...