4η Πολιτιστική Συνάντηση με τραγούδια και χορούς της Δράμας
Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις |
Το βράδυ της Κυριακής 23 Ιουνίου 2019 στο φαράγγι της Πετρούσας πραγματοποιήθηκε, η 4η Πολιτιστική Συνάντηση με τραγούδια και χορούς της Δράμας, των συσσωματωμένων συλλόγων στο «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας». Οι συναντήσεις αυτές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και φέτος ήταν αφιερωμένη στη διαβατήρια τελετουργία του γάμου με τίτλο: «Σήμερα γάμος γίνεται …». Ο θεσμός του Γάμου στις τοπικές μας κοινωνίες προσδιορίζει την κοινωνικά αναγνωρισμένη ένωση δύο προσώπων και επισφραγίζει τη νόμιμη γενετήσια ένωση η οποία οδηγεί στη δημιουργία μιας οικογένειας.
Η παράσταση συνίσταται στην παρουσίαση του παραδοσιακού γάμου των γηγενών κατοίκων των χωριών της Δράμας, όπου κάθε σύλλογος τέλεσε επί σκηνής ένα τμήμα από όλο το εθιμοτυπικό, συνοδευόμενο από τοπικούς χορούς και τραγούδια που είχαν σχέση με την περίσταση. Η παρουσίαση των δρωμένων γίνονταν μέσα από την εξιστόρηση των αναμνήσεων μιας γιαγιάς προς την εγγονή της, την ημέρα του γάμου της.
Έτσι, την εκδήλωση ξεκίνησε ο Σύλλογος της Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος», αναπαριστώντας τη γνωριμία ενός ζευγαριού σε μια δημόσια βρύση. Ακολούθησε το προξενιό όπου οι γονείς του παλικαριού με μία προξενήτρα πήγαν να τη ζητήσουν από τους γονείς της. Στη συνέχεια ορίστηκαν οι αρραβώνες του ζευγαριού σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, καθώς και η ημερομηνία του γάμου τους.
Ακολούθησε , από το Σύλλογο της Καλής Βρύσης, η μεταφορά του προικιού της νύφης που γινόταν μια μέρα πριν το γάμο. Τα προικιά αφού πρώτα τα άπλωναν στο σπίτι της νύφης για 1-2 μέρες, το απόγευμα του Σαββάτου πήγαιναν φίλοι και συγγενείς του γαμπρού και οι κουμπάροι, συνοδευόμενοι από τα παραδοσιακά όργανα να πάρουν τα προικιά της νύφης και να τα μεταφέρουν στο σπίτι των μελλόνυμφων με λευκά ή κόκκινα άλογα.
Έπειτα, παρουσιάστηκε από τον Σύλλογο των Πύργων, το ξύρισμα του γαμπρού που γινότανε ανήμερα του γάμου (Κυριακή πρωί), στο σπίτι του. Ακολουθούσε το ντύσιμο και το στόλισμά του από τους φίλους του γαμπρού. Αφού φιλούσε το χέρι των γονιών του και των παππούδων του, ο γαμπρός ήταν έτοιμος για έξοδο από την πατρική εστία, εν μέσω τραγουδιών και χορών.
Ταυτόχρονα, γίνονταν το ντύσιμο και το στόλισμα της νύφης στο δικό της σπίτι. Το δρώμενο παρουσίασε ο Σύλλογος Μοναστηρακίου. Πριν η νύφη αποχωρήσει από το πατρικό της σπίτι, προσκυνάει 3 φορές και φιλάει το χέρι όλων των στενών συγγενών της, ενώ δέχεται τις ευχές τους, μέχρι να έρθουν να την πάρουν εν πομπή με τα μουσικά όργανα.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Σύλλογος Ξηροποτάμου, ο οποίος παρουσίασε το δρώμενο της πομπής του μελλόνυμφου ζευγαριού προς την εκκλησία το απόγευμα της Κυριακής, για την τέλεση της στέψης στην εκκλησία του χωριού. Ο γαμπρός συνοδευόμενος από τους συγγενείς, τους καλεσμένους του και μουσικών οργάνων, πρώτα πήγαινε να πάρει τον κουμπάρο και όλοι μαζί πήγαιναν στο σπίτι της νύφης. Εκεί, αφού η νύφη αποχαιρετούσε τους στενούς της συγγενείς, ξεκινούσε η πομπή για την εκκλησία, εν μέσω χορών.
Μετά την στέψη, ο Σύλλογος του Παγονερίου, παρουσίασε την επίσημη είσοδο της νύφης στο σπίτι του γαμπρού που συνήθως εγκαθίστανται προσωρινά οι νεόνυμφοι. Εκεί η νύφη προσκυνάει 3 φορές και φιλάει το χέρι της πεθεράς της. Μετά τα κεράσματα και τα δώρα προς τη νύφη, ακολουθεί γλέντι μέχρι πρωίας.
Τέλος, οδηγούν το νεόνυμφο ζευγάρι στο κρεβάτι, περιμένοντας την επόμενη ημέρα τα «σημάδια». Αν δηλαδή η νύφη ήταν παρθένος. Ο Σύλλογος της Πετρούσας, παρουσίασε το δρώμενο της «Μπλάγα ρακία» όπου δηλαδή κερνάνε όλους τους στενούς συγγενείς ούζο, διαλαλώντας το ευχάριστο νέο. Ακολούθησε γλέντι όλων των συμμετεχόντων χορευτικών συλλόγων.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Προσοτσάνης και την ΔΗ.Κ.Ε.Π. για την οικονομική υποστήριξη, όλους τους οργανοπαίκτες και χορευτές των συλλόγων που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στην παράσταση, τους χοροδιδασκάλους των συλλόγων και κυρίως την Ηλιάδου Βασιλική και Χαριζάνη Ελισσάβετ οι οποίες είχαν την επιμέλεια των κειμένων και την εκφώνησή τους.