Κομπόστα

Γεύσεις

Υλικά: μήλα, κυδώνια, δαμάσκηνα ξερά, σύκα ξερά, σταφίδες ξανθές, μια κούπα ζάχαρη.

altΤρόπος παρασκευής: Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κυδώνια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα ξερά δαμάσκηνα, τα ξερά σύκα και σταφίδες ξανθές, ρίχνουμε νερό ώσπου να σκεπαστούν και προσθέτουμε μια κούπα ζάχαρη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα φρούτα να σιγοβράσουν, ώσπου να μαλακώσουν. Διατηρούμε την κομπόστα στο ψυγείο μας, μέχρι να καταναλωθεί. Αν φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα και θέλουμε να τη διατηρήσουμε για καιρό, όταν βράσει η κομπόστα και ενώ είναι ακόμη καυτή, την αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα οποία τα κλείνουμε και τα γυρνάμε ανάποδα, ώσπου να κρυώσουν. Προαιρετικά μπορούν να προστεθεί ξύλο κανέλας και μερικά γαρίφαλα για άρωμα. Επίσης, αν πατήσουμε τα μήλα και τα κυδώνια με ένα πιρούνι όταν σιγοβράζουν στην κατσαρόλα, δίνει στην κομπόστα πηχτή υφή και γευστικότατο αποτέλεσμα.