Συνέντευξη τύπου για τα λαϊκά δρώμενα του 12ημέρου στο Ν. Δράμας 2018
Λοιπές δράσεις |
Κοινή συνέντευξη τύπου για τα λαϊκά δρώμενα του δωδεκαημέρου στον Ν. Δράμας, τα οποία πραγματοποιούνται από τις 5 έως τις 8 Ιανουαρίου, παραχώρησαν την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 η Ειδική Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, κ. Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου, εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου, κ. Γιάννης Παπουτσής, η Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης, κ. Ελισάβετ Χαριζάνη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παγονερίου, κ. Δημήτρης Μόνιος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρουσαίων, κ. Βάσω Ηλιάδη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργων, κ. Ηλίας Τσάννης, και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου, κ. Κώστας Δεβρίκης.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου, κ. Γιάννης Παπουτσής, ανέφερε τα παρακάτω: «Ως Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εδώ και 11 χρόνια τις ημέρες αυτές τηρούμε μια ευρύτατη συναντίληψη για τη διακονία και την υπηρεσία των μύθων που επιχωριάζουν στα χωριά μας. Οι μύθοι αυτοί ζουν ακόμη και μας οδηγούν στα μεγάλα πλάτη και βάθη της λαϊκής μας παράδοσης, η οποία αλληλοδιαπλέκεται με την ιστορία, την καθημερινή πραγματικότητα και τις πολιτισμικές επιβιώσεις.
Ευχόμαστε, εμείς που υπηρετούμε μύθους, θρύλους και δρώμενα, σε όλους σας καλή χρονιά.
Εμείς λέμε ευετηρική χρονιά, που σημαίνει πλούσια σοδειά, δηλαδή πολλούς απογόνους, καρπούς και πλούσια κοπάδια. Γιατί για μας αυτοί είναι οι δύο πυλώνες της ευετηρίας, δηλαδή η ευγονία και η ευκαρπία. Παράλληλα με τη συμφιλίωση στο θάνατο, επειδή δεν υπάρχει μέλλον χωρίς διάλογο με τους νεκρούς. Όποιοι κι αν είναι αυτοί: Άνθρωποι, ιδέες, συστήματα. Πάνω σ’ αυτά πατάς για να ανακαλύψεις το καινούριο, τα οποία έρχονται να ταρακουνήσουν κάπως το αμετάβλητο της ιστορίας και να αρχίσει ο διάλογος με το παρελθόν.
Γιατί δε μιλάμε για τέλεση απλών εκδηλώσεων, αλλά για το είναι μας, την απαντοχή μας, την αναζήτησή μας μέσα στο παρελθόν του πόθεν ερχόμαστε και του πού βρισκόμαστε μέχρι σήμερα και πού πορευόμαστε. Όλα αυτά ενυπάρχουν μέσα στα δρώμενα, στο κάθε χωριό διαφορετικά, ανάλογα με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Ενυπάρχουν, ωστόσο, παντού όλοι οι συμβολισμοί, τους οποίους εμείς, όπως προείπα, υπηρετούμε.
Και λέω υπηρετούμε, διότι οι Σύλλογοι απλώς οργανώνουν. Τα δρώμενα, όμως, οι μύθοι και οι συμβολισμοί τους είναι βίωμα της κοινότητας, είναι κοινοτικές υποθέσεις. Οι κοινότητες είναι οι δρώντες φορείς τους.
Οι κοινότητες με την πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων, παράλληλα με αυτήν των επισκεπτών, εκπληρώνουν μέσα από τα δρώμενα τις ανάγκες και τις εμπειρίες του έθνους. Εδώ εμείς, ως γηγενείς κάτοικοι, οι παλιοί κάτοικοι της Ηδωνίδας Γης, περιμένουμε αυτές τις ημέρες, για να συνεχίσουμε αυτή την αρχαιότατη παράδοση. Και τη συνεχίζουμε με ευλάβεια, με αδήριτη την ανάγκη να της δώσουμε βάθος και διάρκεια και με τον νου μας στραμμένο στην πνευματική της θωράκιση· για να δείξουμε σε όλον τον κόσμο ότι οι μύθοι στην περιοχή μας ζουν ακόμη.
Οι μύθοι όμως συζευγνύονται με την ιστορία. Αυτός ο τόπος ο πολύπαθος είναι Ελλάδα, διατρέχεται από τους ελληνικούς μύθους. Και οφείλουμε να τον περιφρουρήσουμε από τα όποια υπονοούμενα «περί σκοπών αλλότριων» ή από γεωγραφικές θεωρήσεις που βλέπουν την περιοχή μας, την ελληνική ζώνη μεταξύ Στρυμόνα– Νέστου, δηλαδή το ανθρωπογεωγραφικό πεδίο που διακονεί το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης, ως Θράκη και άλλα παρόμοια. Και είμαστε περήφανοι που και αρχαία Θράκη είναι, και Μακεδονία,και νέα Μακεδονία, και Ελλάδα. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και εκ του περισσού. Εμείς με αυτήν τη γεωγραφική θεώρηση και με αυτούς τους συμβολισμούς δίνουμε το στίγμα και το νόημα των πολιτιστικών εκφάνσεων του κάθε χωριού. Και τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Δράμας και τον Αντιπεριφερειάρχη στηρίζουμε τη γεωγραφική και πολιτισμική ενότητα του Νομού Δράμας. Και καθώς ο Νομός και η Νομαρχία είναι έννοιες πολιτικές, ερείσματα της διοίκησης του Κράτους και της λειτουργίας του Βουλευτικού, στηρίζουμε την ίδια τη γεωγραφική και πολιτισμική ενότητα του Ελληνικού Κράτους.
Τώρα, γιατί οι αποκεντρωμένες διοικήσεις έγιναν επτά και οι περιφέρειες δεκατρείς ή αν πρόκειται τα αυτοδιοικούμενα νομικά πρόσωπα να αποκτήσουν νέα διαίρεση, αυτά είναι ζητήματα νόμων. Η δική μας, όμως, φυσική γεωγραφική οντότητα είναι η Ανατολική Μακεδονία. Εδώ στην Ηδωνίδα Γη, λοιπόν, σείεται και δονείται τις ημέρες των Θεοφανίων, 6, 7 και 8 του Γενάρη, αυτή η γη, η οποία έχει ακόμη κλεισμένο στα έγκατά της τον ελληνικό πλούτο, που περιμένει ακόμη, με εξαίρεση τη Μικρή Τούμπα της Καλής Βρύσης, την ανασκαφική σκαπάνη, που θα τον αναδείξει.
Αλλά η ζώσα παράδοση μιλάει από μόνη της. Και εμείς ως υπηρέτες αυτής της διαχρονίας δίνουμε σημαντικότατη πρόσοδο στη Δράμα. Στη Δράμα που το δρώμενο δεν είναι κάτι που απαξιώνεται, αλλά κάτι που πανηγυρικά βιώνεται. Το διονυσιακό δρώμενο έφερε στον κόσμο το δράμα, γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτού του κόσμου. Έφερε στον κόσμο την τραγωδία, την κωμωδία και το σατυρικό δράμα και από αυτά όλα τα είδη του θεάτρου. Μιλώντας λοιπόν για τις πολιτισμικές μας επιβιώσεις, συζητάμε για το αρχέγονο και το μακραίωνο, αλλά και το σύγχρονο. Μιλάμε για την ίδια την ταυτότητά μας. Την ταυτότητα που ποτέ δε θα απεμπολήσουμε. Θα την τιμούμε δρώμενη, ως πολιτισμό βιωμένο και βιωματικό και οι νέοι άνθρωποι που ακολουθούν θα αναλαμβάνουν αλυσιδωτά τα ινία της δρώσας αγάπης για τον τόπο. Και η ίδια η Πολιτεία οφείλει να στρέψει στο Παγγαίο, στο Μενοίκιο, στο Φαλακρό και στην περιοχή μας ευρύτερα το βλέμμα και το ενδιαφέρον της. Δεν γίνεται να περιμένουμε απλά τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, άγνωστο πότε, για να ακούσουμε από την επίσημη Πολιτεία ότι εμείς είμαστε αυτοί που θα διώξουν το κακό ή ότι εμείς είμαστε οι οδηγοί της σπείρας για την αναβάπτιση και αναπτερυγίαση του έθνους. Δεν πρέπει να ατενίζουμε απλώς το ένδοξο ιστορικό παρελθόν μας, αλλά οφείλουμε κατάματα να κοιτάζουμε την ταυτότητά μας ως υπηρεσία στον τόπο μας.
Καμιά φορά όταν μιλάει κάποιος για κάτι που τον ενδιαφέρει πάρα πολύ, νομίζει ότι αποτελεί εξαίρεση. Όλες όμως οι ιστορικές αλλαγές γεννήθηκαν από ιδέες. Ιδέες που καρποφόρησαν από ένα ή από πολλά άτομα. Ωστόσο η συλλογική μνήμη και η αυτογνωσία της συλλογικής ταυτότητας είναι αυτά που δίνουν πρόσοδο στη Δράμα σήμερα. Και η Τοπική και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι κομμάτι αυτής της συλλογικής ταυτότητας. Εάν η αυτοδιοίκηση δεν αγκαλιάσει τη δρώσα παράδοσή μας, δεν πρόκειται να μας δώσει το κράτος το ζητούμενο ενδιαφέρον. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να τα κρατήσουμε, να τους δώσουμε ζωή και να τα παραδώσουμε πιο κοινοτικά από όσα τα παραλάβαμε».