Τσιλίκι
Παιχνίδια |
Οι ρίζες του παιχνιδιού αυτού βρίσκονται στα αρχαία χρόνια, σε διάφορες εκδοχές του. 1η εκδοχή: Παίζεται με περισσότερους από δύο παίκτες. Για το παιχνίδι αυτό απαιτούνται μια πέτρα, μια βέργα πλατιά ή μακριά και χοντρή ενός περίπου μέτρου μήκους και ένα μικρό ξυλάκι 20-40 εκ. περίπου, το λεγόμενο «τσιλίκι». Ένα άτομο που επιλέγεται να κάνει τη «μάνα», κτυπά με τη βέργα την πέτρα (ως έναρξη του παιχνιδιού) και μετά κτυπά με τη βέργα το «τσιλίκι» για να το πετάξει όσο γίνεται πιο μακριά. Οι υπόλοιποι παίκτες στήνονται σε απόσταση από το σημείο αυτό, προσπαθώντας να πιάσουν το «τσιλίκι» πριν πέσει στο έδαφος. Όποιος το πιάσει στον αέρα, κερδίζει και κάνει τη «μάνα».
2η εκδοχή: Παίζεται με δύο παίκτες. Το «τσιλίκι» το τοποθετεί ο ένας παίκτης κάθετα σε έναν μικρό παραλληλόγραμμο λάκκο βάθους 5 εκατοστών περίπου και με τη βέργα προσπαθεί να το σηκώσει και να το εξακοντίσει όσο μακρύτερα γίνεται. Ο άλλος παίκτης προσπαθεί να το πιάσει πριν πέσει στο έδαφος. Αν το πιάσει, τότε οφείλουν να αλλάξουν ρόλους. Στην αντίθετη περίπτωση, ο πρώτος παίκτης πηγαίνει στο σημείο που έπεσε το «τσιλίκι» και προσπαθεί με μία κίνηση να το σηκώσει στον αέρα και κτυπώντας το με τη βέργα να το εκσφενδονίσει όσο μακρύτερα γίνεται. Ο δεύτερος παίκτης προσπαθεί πάλι να το πιάσει στον αέρα. Αν τα καταφέρει τότε αλλάζουν ρόλους. Διαφορετικά ο πρώτος παίκτης μετράει την απόσταση από την τρύπα μέχρι το δεύτερο σημείο πτώσης του «τσιλικιού». Μετά αλλάζουν ρόλους. Νικητής είναι αυτός που εκσφενδόνισε μακρύτερα το «τσιλίκι» με δύο πετυχημένες κινήσεις, δίχως να μπορέσει ο άλλος να το πιάσει στον αέρα.
3η εκδοχή: Το παιχνίδι παίζεται από 2 ομάδες. Ο πιο δεξιοτέχνης της ομάδας παίρνει ένα μακρύ ξύλο («τσουμάκι») και ένα κοντό («τσιλίκι») και προσπαθεί με το «τσουμάκι» να πετάξει στον αέρα και όσο το δυνατόν πιο μακριά το «τσιλίκι». Αφού το πετάξει αφήνει το μακρύ ξύλο κάτω. Κάποιος από την άλλη ομάδα προσπαθεί με το κοντό ξύλο, από το σημείο που πετάχτηκε με τα χέρια, να πετύχει το «τσουμάκι». Αν βρει τον στόχο κερδίζει και το παιχνίδι συνεχίζεται με την ίδια διαδικασία. Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ομάδων ως προς το ποιος από τους παίκτες έχει το καλύτερο σημάδι.