Πριάσνα πίτα
Γεύσεις |
Ιστορία: Η πίτα αυτή γίνεται την ημέρα που γεννιέται το παιδί. Καλούν όλες τις γυναίκες του χωριού στο σπίτι. Η μεγαλύτερη και γηραιότερη γυναίκα του σπιτιού παίρνει την πίτα, αφού συγκεντρωθούν όλες, την βάζει πάνω απ' το κεφάλι της και χοροπηδώντας γύρω απ' το τραπέζι δίνει τις πρώτες ευχές (να είναι γερό και γλυκό σαν το μέλι). Στην συνέχεια, την κόβει και την μοιράζει στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι την παίρνουν και την τρώνε βουτώντας την σε μέλι ευχόμενοι να είναι γλυκιά η ζωή του νεογέννητου μωρού. Τα άτομα που πήγαιναν στην πίτα, είχαν και την ηθική υποχρέωση να πάνε κι ένα δώρο στο παιδί.
Υλικά:
2 κούπες αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
Λίγο χλιαρό νερό
1/2 κούπας ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής: Αφού απλώσουμε το ζυμάρι στο ταψί, με τα δάκτυλα κάνουμε λακκούβες. Στο ταψί ρίχνουμε αρκετό λάδι ώστε να περάσει πάνω από τη πίτα. Το βάζουμε στο φούρνο και αφού ροδίσει το βγάζουμε.