Ρετσέλι
Γεύσεις |
Υλικά:
1 κιλό μαύρα σταφύλια
1 κιλό κολοκύθα (με πορτοκαλί σάρκα)
Ζάχαρη (προαιρετικά)
1 κλαδάκι αρμπαρόριζα (γλυκολούλουδο)
Ασβεστόνερο (2 χούφτες σβησμένο ασβέστη διαλυμένο σε μισό κουβά νερό)
Τρόπος παρασκευής: Αφαιρούμε από την κολοκύθα τη φλούδα, τα σπόρια, και το πολύ μαλακό μέρος της και τεμαχίζουμε το υπόλοιπο σε φέτες πάχους 0,5-1 εκ. και μήκους 8-10 εκ. Τις τοποθετούμε για 4 ώρες στο ασβεστόνερο που έχουμε ετοιμάσει από πριν ώστε να σκεπάζονται όλες. Μετά το πέρας του παραπάνω χρόνου, τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Διαχωρίζουμε τις ρώγες των σταφυλιών από τα τσαμπιά, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Περνούμε τον πολτό από κόσκινο (σήτα ή τουλπάνι) για να φύγουν τα κουκούτσια και οι φλούδες. Ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το καθαρό πολτό σταφυλιών, προσθέτουμε ζάχαρη ανάλογα με τη γλυκύτητα που επιθυμούμε και το βράζουμε μέχρι να σκουρύνει ο μούστος. Έπειτα προσθέτουμε το στραγγισμένο κολοκύθι (σε ποσότητα τέτοια που να σκεπάζεται πλήρως από το μούστο) μαζί με την αρμπαρόριζα και τα βράζουμε μέχρι να σκουρύνουν. Στο τέλος του βρασμού το κολοκύθι θα πρέπει να διατηρεί την τραγανή υφή που απέκτησε στο ασβεστόνερο.
Το γλυκό αυτό παρασκευάζεται τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο που υπάρχουν σε αφθονία τα σταφύλια.