Τραχανάς
Γεύσεις |
Ιστορία: Ένα από τα παραδοσιακότερα ζυμαρικά στην περιοχή μας είναι και αυτό του ξινού τραχανά, ο οποίος παρασκευάζεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο ακόμα και σήμερα. Ήταν ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής τα παλαιότερα χρόνια. Η περίοδος παρασκευής του είναι συνήθως αρχές καλοκαιριού.
Υλικά:
Για 1 κιλό τραχανά χρειάζονται:
800 γραμμ.. παραδοσιακό ξινό γιαούρτι
1 κιλό αλεύρι
200 γραμμ.. σιμιγδάλι
Τρόπος παρασκευής ζύμης: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, σε μία ξύλινη σκάφη. Ανακατεύουμε την ζύμη καθημερινά, βάζοντας λίγο αλεύρι για 2 εβδομάδες. Μετά, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια των 50 γραμμαρίων και μόλις ξεραθούν, τα τρίβουμε επάνω σε ένα κόσκινο. Τα κομματάκια που πέφτουν τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί (συνί) και τα ανακατεύουμε πολύ συχνά για αρκετή ώρα. Αυτό γίνεται για 2-3 μέρες μέχρι να στεγνώσει καλά. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο τραχανάς είναι έτοιμος.
Υλικά για 6 μερίδες φαγητού:
6 κούπες νερού των 200 γραμμ.. η καθεμία
6 κουταλιές της σούπας τραχανά
150 γραμμ.. λάδι
200 γραμμ.. χοιρινό κρέας
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
1 κουτάλι της σούπας αλάτι
6 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση όχι φρέσκο)
Τρόπος παρασκευής: Βάζουμε το νερό μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αλάτι και το βάζουμε στην φωτιά. Στην συνέχεια, παίρνουμε μία κούπα χλιαρό νερό από την κατσαρόλα και αραιώνουμε τον τραχανά. Αφού το νερό βράσει, το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσει και μετά το βγάζουμε από την φωτιά. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και τοποθετούμε μικρά κομμάτια κρέατος και το τσιγαρίζουμε. Αργότερα, προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι και όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα. Το ψωμί μπαίνει κατά προτίμηση σε μικρά κομμάτια και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.