Ασμάπιτα
Γεύσεις |
Ιστορία: Κάθε σπίτι σχεδόν είχε και έχει την κληματαριά του, έτσι η προμήθεια των αμπελόφυλλων ήταν εύκολη, φθηνή και δεδομένη. Ομοίως, όλα τα άλλα υλικά άφθονα στον λαχανόκηπο (μπαχτσέ) και στην αποθήκη, οπότε η εφεύρεση αυτή έγινε καθολική υπόθεση και γευστική γνώση η οποία έχει διαχυθεί και σε άλλες περιοχές. Είναι μια πάμφθηνη και χορταστική ανοιξιάτικη πρόταση. Συνοδεύεται συνήθως με αριάνι.
Χρησιμοποιείται τοπικά λόγω της συχνότητας εκτέλεσής την άνοιξη και ως παράφραση με διαφορετικό και άλλο νόημα «του ’ριξε μια ασμάπιτα όλη δικιά του». Επεξηγούνται δηλαδή οι φανεροί και ανοιχτοί διαπληκτισμοί σχέσεων ανδρών και γυναικών όπως όταν ο άνδρας ή η γυναίκα μιλάει πολύ ή αντιμιλάει φανερά και φωναχτά και αποστομώνει τον άλλο. Σήμερα λέμε «τον τάπωσε».
Υλικά: Αμπελόφυλλα τρυφερά φρέσκα, καλαμποκίσιο αλεύρι, γιαούρτι κατά προτίμηση ξινό, κρεμμυδάκια φρέσκα μόνο τα φύλλα («περά») ψιλοκομμένα, άνηθος, δυόσμος, λίγο αλάτι .
Τρόπος παρασκευής: Όλα τα παραπάνω υλικά (εκτός των αμπελόφυλλων) γίνονται μείγμα αραιωπό. Στρώνουμε τα μισά αμπελόφυλλα στο ταψί το οποίο προηγουμένως έχουμε αλείψει με λάδι ή βούτυρο, βάζουμε το μείγμα το οποίο απλώνουμε παντού σε όλη την επιφάνεια και το σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα. Σε μέτρια φωτιά ψήνουμε και μετά την αναποδογυρίζουμε ώστε να ψηθεί και από την άλλη μεριά.