Σουσαμόπιτα
Γεύσεις |
Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
1 κούπα λάδι
1 κούπα νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κιλό σουσάμι ψημένο
1 κιλό καρύδια
1 ποτήρι ζάχαρη
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
Τρόπος παρασκευής: Ζυμώνουμε τα υλικά και ανοίγουμε 20 φύλλα. Ανακατεύουμε το ψημένο σουσάμι, τα καρύδια και τη ζάχαρη. Αλείφουμε το ταψί με λάδι και βάζουμε στην αρχή δύο (2) φύλλα σκέτα. Μετά στρώνουμε ένα φύλλο, λαδώνουμε, απλώνουμε τη γέμιση, στρώνουμε άλλο φύλλο και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Χαράζουμε μπακλαβαδωτά την πίτα, αλείφουμε με αυγό και τη βάζουμε στο φούρνο για 50-55 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφού κρυώσει καλά η πίτα, ετοιμάζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε καυτό.
Ήταν η πίτα που γινόταν την επόμενη μέρα του γάμου για τα αντίχαρα, όπως λεγόταν και γίνεται μέχρι και σήμερα. Είναι πίτα των ευχών, γλυκιά με διάφορους σπόρους για να είναι η ζωή του ζευγαριού γλυκιά και το ζευγάρι καρποφόρο.