Παπούδα
Γεύσεις |
Υλικά για 10 μερίδες:
1 συκωταριά κατσικίσια
1 σκέπη κατσικίσια
20 κρεμμυδάκια φρέσκα
1½ βαθύ πιάτο άνηθο
1½ βαθύ πιάτο δυόσμο
½ κιλό ελαιόλαδο
1 βαθύ πιάτο ρύζι Καρολίνα
Αλάτι
Μαυροπίπερο
3 αυγά
1 κουπάκι γιαούρτι (320 γρ.)
Τρόπος παρασκευής: Βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό ολόκληρη τη συκωταριά και λίγο πριν βράσει ρίχνουμε αλάτι. Αφού βράσει, ψιλοκόβουμε τη συκωταριά, ενώ στο ζεστό ζωμό ρίχνουμε τη σκέπη για να ανοίξει. Σε μια μεγάλη ανοικτή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο, αφού κάψει λίγο το λάδι ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το αλάτι μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε εναλλάξ τμηματικά το άνηθο και το δυόσμο. Αφού τα ανακατέψουμε όλα αυτά, ρίχνουμε τη ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ανακατεύουμε. Έπειτα, ρίχνουμε το ρύζι και το μισό ζωμό από το βράσιμο της συκωταριάς για να φουσκώσει το ρύζι. Ρίχνουμε το μαυροπίπερο και το ανακατεύουμε για 2’ περίπου. Έπειτα από 5’ αδειάζουμε το παραπάνω γόμο σε ταψί Νο 34 και στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο ζωμό από τη συκωταριά, ώστε να σκεπαστεί καλά το γόμο από το ζωμό, συμπληρώνοντας αν χρειαστεί νερό. Έπειτα, σε μια κούπα κτυπάμε τα αυγά και το γιαούρτι και τα περιχύνουμε στο ταψί, αφού πρώτα απλώσουμε πάνω στο γόμο τη σκέπη. Τοποθετούμε το ταψί για ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 40’ της ώρας.
Το φαγητό αυτό συνηθίζεται να τρώγεται το Μ. Σάββατο μετά την Ανάσταση.