ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΓΟΝΕΡΙΟΥ
Βιογραφικά Συλλόγων |
Ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία κάποιων διαμενόντων στη Δράμα Παγονεριτών με πρωτεργάτη τον Σίμο Άρμεν ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου μέχρι το 1999. Σταδιακά, άρχισαν πολλοί Παγονερίτες να συνειδητοποιούν την ιστορική και λαογραφική αξία αλλά και παραδοσιακή αρχιτεκτονική του μικρού αυτού ορεινού χωριού. Σε αυτό συνέβαλε η δημοσίευση σχετικών άρθρων στον τύπο, η συλλογή παλιών φωτογραφιών, λαογραφικού υλικού κ.α. Ο λαογράφος Γ. Αικατερινίδης, χαρακτήρισε το χωριό ως «ένα ολοκληρωμένο μουσείο».
Το γεγονός ότι οι περισσότεροι Παγονερίτες δεν ζούσαν στο Παγονέρι, δυσκόλευε τις προσπάθειες για μεγαλύτερη συμμετοχή και υλοποίηση των καταστατικών δράσεων του συλλόγου. Η συνεύρεση των μελών πραγματοποιούνταν τον δεκαπενταύγουστο στο πανηγύρι του χωριού και στις ετήσιες χοροεσπερίδες στη Δράμα.
Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος συμμετείχε στην έκδοση βιβλίων αλλά και λοιπού έντυπου υλικού για το Παγονέρι. Έχει πραγματοποιήσει εκδρομές σε ιστορικούς χώρους. Αναβίωσε το αρχαίο δρώμενο των Αράπηδων κατά την ημέρα των Θεοφανείων, μετά από παύση τριών δεκαετιών περίπου λόγω της μεγάλης μείωσης του πληθυσμού του. Συμμετείχε στη δημιουργία ιστοσελίδας για το Παγονέρι με ανάλογο υλικό. Σε συνεργασία με την εκκλησία τιμά με λαμπρότητα την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και δίνει πολιτιστικό χρώμα στο τοπικό πανηγύρι τον 15Αύγουστο.
Είναι μέλος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και συμμετέχει σ’ όλες τις δράσεις του. Από μέλη του Συλλόγου πραγματοποιείται η καταγραφή της τοπικής παράδοσης (τραγούδια, ιστορίες, ήθη, έθιμα κτλ).
Τα τελευταία χρόνια, χάρη και στις προσπάθειες του Συλλόγου, έχει αυξηθεί η προβολή του χωριού μέσα από εκπομπές στην τηλεόραση, έρευνες και μελέτες από επιστήμονες, συμβάλλοντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
Για να υλοποιηθούν όλες οι παραπάνω δράσεις του Συλλόγου, απαιτείται κόπος, χρόνος, χρήμα, αλλά προ πάντων μεράκι και συμμετοχή από όλους τους Παγονερίτες που θα πρέπει να αγκαλιάσουν τον Σύλλογο για να διασωθεί και να μεταλαμπαδευτεί στις επόμενες γενιές η πολιτιστική μας παράδοση.